Acupunctuurgeschiedenis

Er zijn zeer veel verschillende soorten acupunctuur opleidingen in Nederland en de wereld. Het is zelfs zo dat er veel verschillende vormen van acupunctuur zijn. Naast de meest authentieke, de klassieke acupunctuur, zijn er vele andere vormen van acupunctuur ontwikkeld in de laatste eeuwen en zelfs de laatste decennia. Eerst even wat over de historie, daarna de verschillende vormen van acupunctuur en tot slot de moderne opleidingen.

De eerste bewijzen van acupunctuur dateren vanuit het Neolithische tijdperk, ongeveer 9.500 jaar voor de jaartelling. Bij opgravingen in China zijn er naalden van steen en bot gevonden, de zogenaamde Bian Shi (砭石 – stenen naald). Er zijn aanwijzingen dat hiermee behandelingen hebben plaatsgevonden, waarbij de stenen naalden werden gebruikt om punten te masseren en de scherpere naalden van bot werden gebruikt om te prikken. Het bewijs van gebruik van metalen om acupunctuur punten aan te prikken dateert van de 2e eeuw voor de jaartelling. Waarschijnlijk werd lang daarvoor al met metalen naalden behandeld, aangezien het IJzeren en Bronzen tijdperk, respectievelijk, 6.000 en 3.300 jaar, voor de jaartelling heeft plaatsgevonden. Niet lang geleden is de zogenaamde Iceman Ötzi gevonden in de Alpen. Deze meer dan 5.000 jaar oude mummie blijkt groepen van tattoos op zijn lichaam te hebben die exact overeenkomen met bekende acupunctuur punten. Volgens sommigen is dit het bewijs dat behandeling van specifieke acupunctuur punten met een steen, bot of naald ook in Europa bekend was.

Het oudst bekende geschrift over acupunctuur is de Nei Jing. Een boek bestaande uit twee delen (Su Wen en Ling Shu) van elk 81 hoofdstukken. Het is een compilatie van verschillende auteurs, verzameld door de beroemde Gele Keizer, Huang Di. De Keizer stelt vragen en diverse hofartsen geven antwoord. In dit meer dan 2.500 jaar oude boek wordt de klassieke acupunctuur beschreven. De acupuncturisten in deze praktijk werken volgens deze authentieke principes, en aan de hieronder beschreven opleidingen wordt deze kennis gedoceerd. Vele eeuwen na de publicatie van de Nei Jing heeft de acupunctuur zich verspreid over Japan, Korea en het huidige Tai Wan. Daar vinden we de moderne Japanse acupunctuur, Koreaanse hand acupunctuur en schedel acupunctuur. Sinds 1960 is de acupunctuur naar het de westerse wereld gekomen. Deze acupunctuur staat bekend als TCM en is een combinatie van acupunctuur punten en het voorschrijven van Chinese kruiden. Naast de in Amerika ontwikkelde cosmetische acupunctuur (rejuvenation acupuncture), wordt in de westerse wereld elektrische stroom toegepast op naalden. Een Franse neuroloog heeft in de vorige eeuw de oor acupunctuur ontwikkeld. Het oor wordt gezien als een micro systeem van het hele lichaam, en het inbrengen van permanente naalden (3 tot 5 dagen) heeft een invloed. Zo zijn er door de eeuwen heen allerlei varianten ontwikkeld binnen de acupunctuur.

In de oude tijd leeft de Chinese artsen van het aantal mensen die hij onder zijn hoede neemt en gezond kan houden. Omdat indertijd transportatie en communicatielijnen niet zo geavanceerd is zoals nu komt in feite neer dat deze mensen ook binnen loop of fietsafstand bevinden van de arts. Wordt er iemand ziek in zijn kring, dan wordt een rode vlag gehesen. Dit geeft de arts een signaal dat er iemand ziek is in het huis en hij ook weet dat van dit huis géén inkomen kan krijgen. Zaak voor die arts is dus om snel de ziekte te verdrijven zodat de vlag dan weer omlaag kan en hij weer betaald krijgt. Dus als alle mensen onder zijn hoede ziek worden en blijven, dan is hij failliet.

Deze traditie kan bij ons ook worden voortgezet.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *